Ervaringsverslagen

Enkele van de ervaringen door jongeren:

Ik heb geleerd dat ik me niet gek moet laten maken door andere mensen. Ik merk aan me zelf dat ik altijd let van wat anderen van mij vinden. Maar dat hoeft niet, ik ben goed zoals ik ben.

Ik heb veel aan deze module gehad in de toetsweek, ik heb namelijk een paar SE’s moeten maken, waarvan ik sowieso al dacht, nou oké die ga ik eventjes lekker verpesten. En dat spreekt je natuurlijk niet de moed in. Dus op het moment dat ik in de gymzaal mijn plek had op gezocht en rustig op mijn toets zat te wachten, nou niet echt rustig, meer gespannen, deed ik de oefeningen. En elke keer als ik dan afgeleid werd door iets of iemand deed ik de oefeningen weer, zodat ik rustig door kon gaan met mijn toets.

Deze week had ik repetitieweek, en ik was heel erg zenuwachtig en onrustig. Toen heb ik thuis de oefening gedaan waarbij je rechtop in je stoel gaat zitten en je handen op je bovenbenen legt. Dan denk je aan leuke dingen en doe je je duim tegen je wijsvinger. Daarna laat je die aandacht weer los en je doet je duim weer van je wijsvinger af. Ik werd er rustiger door en kon me beter concentreren. Ook had ik een tijdje geleden een geschiedenis presentatie waarvoor ik heel zenuwachtig was. Toen heb ik de oefening gedaan die ik bij vraag 5 beschreven heb en de oefening. Daar heb ik toen veel aan gehad, en mijn presentatie ging dan ook super goed!

Ik heb de oefeningen die we in de lessen hebben geoefend, buiten de lessen om ook best vaak toegepast omdat ik het gevoel had dat het wel erg goed werkte.

Ik merk wel nog steeds dat ik wordt meegezogen door wat andere van mij vinden. Ik betrek dat heel erg op me zelf, maar dat moet ik niet meer doen. Als een persoon iets over mij zegt en het is iets beledigends dan betrek ik dat heel erg op me zelf en dan krijg ik er zelfs een schuldgevoel door. Nu vind ik het niet meer boeiend wat mensen van me denken en laat hun er lekker mee zitten. Ik ben wie ik ben. Als je alleen maar gaat nadenken over wat mensen van je denken daar krijg je heel veel stress van, omdat je heel erg op jezelf gaat letten en je gaat aanpassen zodat mensen blij met je zijn. Het gaat nu steeds beter in zulke situaties.

Voor de module kon ik ook bepaalde dingen niet  uit mijn hoofd krijgen en rust vinden in mijn hoofd. maar ik heb dat nu wel een beetje gevonden. Laten we maar zeggen ik ben op weg. En ik hoop ook deze weg te blijven lopen. Ook heb ik minder last van wat ik eerder al had gezegd, die druk op mijn borst, daar ben ik wel echt heel erg blij mee.

Nieuwe inzichten: Beter en ontspannen kunnen omgaan met nare situaties. Dat ook ik rustiger kan worden. Dat je het zelf moet doen en dat je het zelf in de hand hebt. Meer bewuster geworden, adem/lichaam/gedachten, omgaan met gespannen situatie. Voordat ik opsta probeer ik in rust rustig te starten door rustig adem te halen en ontspannen op te staan. Dat je zelf meer in de hand hebt hoe je je voelt, dat je dat zelf dus kan sturen.

Reactie van een jongen van 17 jaar (gymnasium) na volgen van een workshop: “Alles ziet er ineens veel makkelijker uit”.

Dit was iets dat ik nog nooit gedaan heb, maar ik had er ook een gedachte bij dat alles toch geen effect had.  Ik voelde mezelf steeds, steeds meer ontspannen worden. Bij de oefening waarbij we dachten aan iets positiefs en iets negatiefs: bij het negatieve schoten de tranen in mijn ogen en bij positief was het zo weer weg. Mijn enge gedachtes waren allemaal verdwenen. Ik heb zelf vaak problemen met slapen dus ik hoop dat het goed werkt.

Enkele ervaringen van deelnemers uit de opleiding

Een groot spiritueel gedachtegoed krijgt vorm in deze cursus. Door de oefeningen ervaar je dit. Ik voelde dit altijd al diep van binnen en de oefeningen geven het door in een praktische vorm, het is een directe erkenning en ervaring.
Ik werk zelf veel met jongeren en zie de hele cursus als perfect en compleet, opgebouwd en uitgewerkt voor jongeren. kan niet beter!