Advies van Pia

Adviezen door Pia de Blok bij het lesgeven

Oproep

Het gaat maar om 1 iets in deze wereld
LIEFDE
Die onnoembare keren is verfilmd, verteld, beschreven, bezongen, verguisd, vertrapt, veroordeeld, beleefd en herkend. Wanneer Jij die liefde kent, is dit grenzeloos-doorgeven aan alle anderen het mooiste wat er Is.

1e vergadering Stichting JOI, november 2012; verslag 

Praktische zaken:

Let er vanaf het begin op dat je bij je zelf kunt blijven. Dat gaat hoe langer je het geeft steeds beter en beter, dit zul je zelf wel merken. Oefening ‘Midden’ helpt daarbij. Zie ook gelijknamige YT filmje.

Tijdens een workshop gaat het moeilijk om 25 jongeren stil te krijgen en te houden.
Antwoord: Ja, 14 is eigenlijk wel het maximum.

Als je goed voorbereid bent kom je in de flow van ‘doorgeven’ en gaat het als vanzelf door. Ga niet mee met negatieve energieën van anderen en ook niet met die van jezelf.

Omdat jongeren een hele dag in een klas zitten is het heerlijk voor ze om zich even goed uit te kunnen rekken. Begin ook eens met staan, uitrekken en losschudden, en bv. Oefening 2.2.3.11: en 2.2.3.10 en de HA adenhaling 2.2.3.6. Vervolgens de zittende spier- en dan de adem-oefeningen. En dan de rest. Tussendoor rietstengel en ballon.

Je bent gewoon een doorgeefklank, meer niet, het is aan de anderen hoe ze het oppakken. Niet iedereen is er aan toe maar iedereen heeft er intuïtief verlangen naar. Sommigen durven nog niet. Laat ze maar vooral goed uitademen, weg blazen; dat helpt goed.

Wat van belang is, is de nadruk leggen op de realisatie van non-dualiteit, zowel bij jezelf als bij de anderen. Dat kan het pas goed gaan. Als je zelf niet bij je zelf blijft hoe kunnen de anderen dat dan wel doen?

Lesgeven op de basisschool is heel anders dan op  middelbare.
Hierbij mijn ervaringen van het geven van ontspanning met inzicht aan middelbare scholieren.

  • Wat ik vaak zag was:
  • Ze lopen soms als pingpongballen door de gebouwen;
  • Bijna niemand weet wat hij/zij worden wil
  • Ze zitten vast aan schooltijden en willen zo vlug mogelijk weer weg;
  • Eigenlijk interesseert ze de school niet.

Aan ons om ze te helpen die andere leefwereld weer te herontdekken.

Ik gaf als proef hier in Hellevoetsluis 3 workshops onder de naam Relax bij (examen)stress (Pia), 50 minuten per les. Ze krijgen, met een week ertussen, nog zo’n les. Met 12 oefeningen. Ze betalen zelf 9 euro, de school handelt dat zelf af. Max. 14 leerlingen.

Dit werd een succes. Dit kun je meenemen naar scholen waar je je presenteert. Misschien wil die school waar je nu lesgeeft wel examenstressreductie voor de hoogste niveau’s aanbieden?
Tip; neem het boek mee en laat dat inzien. Dan ziet men wat de bedoeling is en dat er een methode achter zit.

Wanneer in stilte komen niet zomaar direct kan, dan bestaan er daadwerkelijk mogelijkheden om mensen terug te brengen tot hun essentie, stilte. Met het inzicht, zodat het nooit meer vergeten kan worden. Zie de opleiding en het boek ‘Onbeperkt Ontspannen voor jongeren’.

Kopieer niet de oefeningen maar verwijs naar het boek. De uitgever heeft het copyright. Je kunt wel op een A4 tje de oefeningen die je geeft opschrijven, als geheugensteuntje: nr. van de oefening, titel en blz in het boek. En verwijzen wat er al op de website staat en naar het YT kanaal van Pia de Blok.

Advies op blog m.b.t. transmissie Jeugdzorg; ” Voorbij de tekentafel”.