Methode

Methode ontwikkeld door Pia de Blokonbeperkt-ontspannen-boek-website

Ontstaan

Pia de Blok is sinds 1983 yogadocente. Zij heeft van 2000-2005 colleges Interculturele (niet-westerse) Filosofie gevolgd bij Douwe Tiemersma op de Erasmus Universiteit Rotterdam en tot eind 2012 (overlijden Douwe Tiemersma) de lezingen, de cursussen over non-dualiteit en retraites. Zij nam hier ook kennis van de teksten van Nisargadatta die haar ten diepste aanspraken. Na haar uiteindelijke doorbraak bij Douwe is zij in 2005 les gaan geven aan jongeren op allerlei scholen, maar ook aan volwassenen in instellingen, met de door haar zelf ontwikkelde methode: ‘Onbeperkt Ontspannen met Inzicht in Non-dualiteit’. In het begin werden de lessen gegeven inruil voor ervaringsverslagen, deze werden op de websites van Pia en het Advaita Centrum gezet. Zij laten zien hoe de methode werkt.

pia-62-websiteIn september 2011 is haar boek verschenen Onbeperkt ontspannen voor jongeren Uitgeverij De Toorts, Haarlem dat gebruikt wordt bij de Opleiding en bij alle lessen. Sinds eind 2013 wordt de Opleiding gegeven door Marco Flipse; info@bm-welzijn.nl

 

Pia de Blok; Youtube ontspanningsfilmpjes, Linkedin

 

Op welke scholen wordt het inmiddels standaard gegeven?

1)Sinds 2006 op de Hogeschool Rotterdam, locaties Museumplein en Kralingseveer. In de lessen faalangst- en assertiviteitstrainingen. Het boek is aangekocht door de mediatheken op de 10 locaties

2) Op De Goudse Waarden in Gouda heeft Pia in 2009 een 8 weken Module ontwikkeld waarbij de leerlingen ook 2 punten krijgen en huiswerk maken. deze wordt sinds 2010 gegeven door Jeannette Oosterwijk, een van de docenten die de opleiding bij haar heeft gevolgd.

3) Op het Helinium in Hellevoetsluis krijgen de eindexamenkandidaten de gelegenheid om 6 x een les te volgen bij eindexamenstress. Dit wordt gegeven door een lid van de Federatie nl. Andra van der Loos.

4) Op het Alfacollege in Groningen geeft Myra Wortman les in deze methode.

5) In Alphen aan de Rijn wordt door Marco Flipse les gegeven, op basisschool De Meridiaan, in dit geval voor de TSO.

6) Calvijn. Lyceum in Vreewijk, Rotterdam. Door Rosaline Baan

Alle adressen van genoemde personen zijn te vinden bij Federatie en Docenten. Anderen zijn ook bezig met losse workshops of lessen.

 

Werking methode

Aan de omstandigheden kun je dikwijls niet direct wat aan doen, wel aan de wijze waarop je er zelf in zit. Jijzelf leert weer ervaren wat onbeperkt ontspannen-zijn is en dat je dat altijd zelf al bent. Het is je essentie.

Door stress vanuit de maatschappij waarin we leven, ontstaat er spanning in het lichaam en het denken. Door deze ontspanningoefeningen komen die lichamelijke spanning en het gepieker los.
Maar ook ontstaat spanning/stress, doordat men denkt dat de ander totaal anders is dan dat je zelf bent. Daarom komt in deze lessen het inzicht in non-dualiteit erbij: Er blijkt geen gescheidenheid tussen jou en anderen te zijn.

Stilte en ontspanning is er altijd al. Daar hoeft niet naar te worden gezocht. je hoeft er eigenlijk niets voor te doen. Maar misschien zie je het niet? Heb je een techniekje nodig? Oké, gebruik onze techniek tot je het niet meer nodig hebt.

Uit diverse vormen van oosterse- en westerse ontspanningstechnieken, ademtherapie, yoga en meditatie, heeft Pia technieken gekozen en die gebundeld tot oefeningen die gewoon zittend op een stoel of staand gedaan kunnen worden. Dit alles vanuit het inzicht in non-dualiteit: er is geen echte scheiding tussen jou en anderen, wat in de oefeningen ervaarbaar wordt. Dit alles heeft zij ontwikkeld en uitgewerkt in de praktijk met jongeren.
De methode kan aan iedereen die daar belangstelling voor heeft gegeven worden in de vorm van individuele of klassikale workshops, lessen, een training/bijscholingscursus of modules van meerdere, bijvoorbeeld 8 lessen.

Alle oefeningen zijn vingerwijzingen. Niet naar iets buiten jezelf maar naar je eigen zelf-zijn: je essentie.

Uiteindelijk zijn dan niet meer de omstandigheden belangrijk maar kunnen de jongeren ongeacht de omstandigheden gewoon zichzelf blijven zonder stress. En wat voor jongeren geldt, geldt ook voor volwassenen, dus ook voor volwassen groepen zijn de oefeningen geschikt, zoals bij het geven van lessen of workshops klassikaal aan jongeren, coachen van mensen, aan leerkrachten, bij paardrijdlessen, in verzorgingshuizen, ziekenhuizen, bij een rouwproces, in bedrijven en verder overal in de samenleving waar het zinvol is om ontspanningstechnieken met inzicht in eenheid met elkaar te geven.

 

Wat is onbeperkt – ontspannen – zijn

Ieder mens kent van nature ontspannen zijn. Gek genoeg verleer je dat in de drukte van het dagelijkse leven. Toch blijkt het heel erg nodig om weer te leren je te ontspannen, om rust te vinden, om zonder stress jezelf te zijn. In het ontspannen zijn sta je open voor alles in en om je heen en word je vanzelf de weg gewezen van binnenuit. In de open houding voel je een verbinding met anderen, met de wereld om je heen en met alles wat groeit en bloeit. Je kunt leren je bewust te worden hoe je het leven op een ontspannen manier kunt leven.

 

Hoe leer je dat, onbeperkt – ontspannen – zijn

In de oefeningen leer je de spanningen te herkennen en los te laten en terug te keren naar je innerlijke rust die je zelf van nature kent. Wanneer je de spanning hebt losgelaten komt er ruimte voor inzicht. Je bent dan lichamelijk en mentaal vrij van spanning. Wat overblijft is een open houding. Die openheid zet zich voort ook naar anderen toe; je herkent de eenheid met anderen. De oefeningen worden gegeven in groepen en kunnen worden gedaan zittend op een stoel of staande. De methode Onbeperkt Ontspannen is het ervaringsmatige aspect van de filosofie van de non-dualiteit. Zie ook: Wat is non-dualiteit.faq-website