Jeugdzorg

Verander de wereld begin bij jezelf. Wie ben je zelf? Voorbij de tekentafel.

Blog m.b.t. transmissie jeugdzorg. Geplaatst door Pia de Blok op 18 november 2012 om 11:56

 

De vraag was om vanuit een andere invalshoek te kijken naar een goede samenwerking tussen ouders, professionals en jongeren. Er werd aan mij gevraagd dit vanuit de non-dualiteit te doen.

Pia

 

Wie ben jezelf?
Graag wilde ik reageren op de laatste zin van uw eerste reactie: Verander de wereld begin bij jezelf.
Veel spanning ontstaat door onze huidige maatschappij. Dit geldt voor de jongeren maar ook voor de vrijwillige moeders en zelfs de professionals. De druk is hoog, zeker voor de jongeren.
Het belang van de jongeren staat hier allereerst centraal, dus ego-belangen van vrijwilligers en professionals horen te verdwijnen om zo in een open staat van samenwerking te komen.
Verander de wereld begin bij jezelf. Wie ben je zelf?
Een ego’tje, een “ik” persoontje dat beïnvloed wordt door de maatschappij; internet, reclame, tv, je omgeving, je opvoeding, je culturele achtergrond, je sociaal stelsel waar je in zit. Hierdoor ontstaan de stressoren. Al die spanningen gaan zitten in je spieren, adem en gedachten en de grootste spanning is dat je denkt dat je totaal anders bent dan die ander (dualiteit; oorlog, gescheidenheid, ruzie, spanningen).
Je moet er eerst erachter komen wie je werkelijk zelf bent (de bron). Vrij van alle invloeden. Je hoeft de wereld niet te veranderen, maar inzien wie je zelf bent.
Je bent weliswaar een individu, met al die invloeden die je opgepakt hebt en je eigen hebt gemaakt. Echter, je hebt ook veel gemeenschappelijks met andere individuen: We weten allemaal wat slapen is, wat eten is, wat een lichaam is, wat verliefdheid is, enz. Wanneer je nog beter gaat kijken zie je dat er ook een eenheid met elkaar is zoals: Het leven zelf, onze bron, universele liefde.
Alle verschillende uitingsvormen (we zien er allemaal anders uit, denken anders, andere achtergrond en toekomst) én onze bron, die gaan samen. Als je vanuit de bron (stilte, ontspanning, leegte) gaat kijken naar oplossingen, pas dan kun je verder met hoe je met deze maatschappij omgaat en hoe jij daar zelf in staat. Loslaten van invloeden van al die verschillende genoemde dingen (Mode Markt en Media, enz.) hoort daarbij. Praktisch gezien zijn ze er wel, maar moet je overal in mee?
Eerst: Wie ben ik zelf. Als je dat gevonden en zelf ervaren hebt, dan weet je hoe je op de meest goede wijze met de maatschappij omgaat. En dan pas kun je verder met ‘Hoe gaan we met elkaar verder’. Zo niet, dan blijf je beïnvloedbaar. De invloeden moeten dus loskomen, men moet leren om vanuit de bron alles te kunnen loslaten en zo kom je in de zogenoemde “non-dualiteit”.
Non-dualiteit betekent: geen-gescheidenheid. Verschillende uitingsvormen en eenheid; ze gaan samen. Wij, van Stichting JOI, werken op deze wijze in de wereld en zien hoe verheugend de uitwerking hiervan is op jongeren, maar ook op allerlei soorten groepen mensen. De ervaringen die op de website staan spreken voor zich. Website www.onbeperkt-ontspannen.nl
Vanuit eenheid en daardoor ontspanning naar elkaar kijken, alleen daaruit kan er een verandering vanuit je zelf naar de wereld plaats hebben