Groep najaar 2012

Ervaringen opleidingsgroep najaar 2012

Enkele van de ervaringen door de deelnemers:

Een van de mooiste inzichten is dat bewustwording zo’n prettig effect heeft. Als ik nu niet ontspannen ben merk ik dat veel sneller. Een onprettig gevoel in mijn lijf neem ik sneller waar. En dat waarnemen geeft altijd meteen wat verlichting.

De rietstengel in combinatie met de ballon doe ik regelmatig als ik uit bed kom. Soms word ik voor de wekker wakker en heb ik een onrustig/angstig gevoel over me. Deze oefeningen brengen me rust, kalmte en voel dat ik steviger sta.

Ik merk vaak bij mezelf op, dat ik niet de noodzaak voel op een andere te reageren op het moment dat ik een andere mening ben toegedaan. Voorheen sprong ik erin terwijl ik het nu kan laten. Op deze momenten adem ik bewust naar mijn buik en stem me af op mijn lichaam. Het voelt prettig om dingen te kunnen laten.

.”Als ik rust in mijn Zijn” dan merk ik dat ik de ander alle ruimte geef om daar ook bij zichzelf te kunnen zijn. Alles wat zich bij de ander aandient mag er zijn en is er. Misschien klinkt het wat vaag maar het is ruimte geven aan dat wat er is. Ik geef dan ook ruimte aan mijn eigen ingevingen/aan dat wat zich op dat moment wil doen. Werkelijk ontmoeten, met de stoom mee, in vertrouwen, in verbinding.

Ik vond het heerlijk dat je na de visualisatie uiteindelijk aangaf dat het je eigenlijk niet uitmaakte wat ieder in die visualisatie had gezien. Ja gaf daarmee aan wat een beeld met je kan doen. Dat je dit zo aangaf sluit erg aan bij hoe ik er zelf over denk. Verhalen maken in het hoofd gaat gemakkelijk genoeg en elk verhaal is in principe een verhaal.

Het mooiste inzicht dat ik gekregen heb is de keer dat we aan ons gevraagd werd de wolken aan de hemel voor te stellen en die dan voorbij trokken. Ik had ze altijd van de aarde af omhoog kijkend voorgesteld maar tijdens de sessie had ik ze vanuit de hemel voorgesteld. Dit was compleet nieuw voor mij !

—— Heel dankbaar gevoel want dit is iets aan het oplossen waar ik m’n hele leven ‘last’ van gehad heb.

Na onze eerste bijeenkomst reed ik met de auto terug naar huis en voelde me ontspannen van de les en van het voelen van mezelf. Het was mooi weer en het dakraam had ik even open gezet omdat ik met weinig vaart door Gouda reed, even nog een zomer gevoel. Aan de andere kant van de weg waren drie auto’s achter elkaar met een open dakraam waaruit enthousiast handen naar buiten kwamen om te zwaaien… je raadt het misschien al, in m’n enthousiasme zwaaide ik door m’n open dakraam terug en…. knal…op de auto voor me! Een zachte aanraking, want de snelheid was stapvoets ivm drukte.
Het vreemde is dat ik eigenlijk niet echt schrok, nam het waar en deed wat er gedaan moest worden. In de auto die ik net geraakt had, zat een al wat oudere meneer. Ik stelde me aan hem voor en voelde dat het heel rustig was binnenin mezelf, voelde me tegelijkertijd in het verhaal en er min of meer buiten, en deed wat er gedaan moest worden, schadeformulier invullen, weg vrijmaken en samenzijn met deze meneer, die kennelijk een soort zelfde niet geschrokkenheid had als ik, we deden gewoon wat moest gebeuren, geen oordelen/fouten of nare energieën. Het ging allemaal heel soepel, ik had overigens wel al een paar keer de impuls gehad om het dakraam dicht te doen, maar niet gevolgd… En toen het voorval opgelost was, voelde het als een film in een film, alsof het ‘gewone’ even onderbroken was en daarna weer verder ging met het naar huis rijden, een soort scene in een scene.

Het viel me op dat ik vrij gemakkelijk in het stukje Onbeperkt Ontspannen kom. In de lessen en ook als ik thuis oefen op de 12 basisoefeningen van blz.144. Dat geeft een gevoel van vertrouwen, het stukje Zelf verschijnt weer en daarmee lossen oude overtuigingen, zoals ‘ik kan het niet’, op. Dit worden meer gedachtenwolkjes die ik kan laten oplossen waardoor die blauwe lucht zichtbaar wordt.

Ik merk dat ik meer lucht door de oefeningen krijg en er aangenaam warm door word, met name de handen, voeten en het long- hart- en buikgebied. Heerlijk.

Het geeft me het gevoel dat ik dit zó graag door wil geven aan anderen en met name aan kinderen. Op de basisschool van onze jongste dochter (ongeveer 70 leerlingen) vroeg haar juf of ik dit in haar klas wilde geven. Ze zag het me helemaal doen. Nou, dat waren wel de spreekwoordelijke veren in de …, je snapt dat ik hier warm van werd.

Pia, ik ben blij dat ik deze cursus heb gekozen. Niet gedacht dat het zo bij me zo aanslaan. Wel een voorgevoel en daarom goed dat ik het heb doorgezet.

Tot nu toe volgde ik cursussen waarbij ik zelf tot inzicht kwam maar niet tot de actie. Ik bleef zelf steken in het ‘hoofd’deel. Nu lijkt het of mijn ‘handen’ aan het werk willen omdat mijn ‘hart’ is geopend. Heel fijn gevoel!

Zodra ik (zonder dwangmatig te zijn) vast kan houden aan wat voor mij belangrijk is in de opvoeding van de kinderen, ervaar ik dat ze dit (misschien na even commentaar) pikken en zich daarnaar gedragen. Dat werkt omdat ik op zo’n moment duidelijk merk dat ik bij mezelf blijf, zonder me te hoeven verdedigen of in de aanval te gaan. En omdat het puur is vanuit mijn beleving, komt het bij de kinderen binnen. Wanneer ik echter ga pushen en mijn stem verhef om gelijk te willen krijgen, verzetten ze zich net zo hard terug.

Het geeft inzicht: wat ik geef/biedt, krijg ik terug.

Mooiste inzicht na twee lessen; dat ik meer in het moment ben en mezelf minder opjaag. Daardoor doe ik de dingen die ik doe met aandacht, luister ik beter naar mijn intuïtie en ervaar meer in balans te zijn.

Ik oefen bewust maar met 3 oefeningen, om ze op die manier eigen te maken. Dat zijn: de wolkjes, golfadem en de waarnemer. In een moment van grote stress merkte ik dat de waarnemer er af en toe kon zijn en me rustiger en milder maakte.

Na speurtocht met 50 kinderen hand-in-hand in een kring en boomoefening met ze gedaan. Ik kon goed bij mezelf blijven, omdat ik de oefening van te voren gevisualiseerd had en mijn adem goed in mijn buik had en voeten stevig in de grond. Ook genoemd dat we onderdeel zijn van een groter geheel en dat we allemaal uniek zijn en toch weer hetzelfde.
De kinderen hadden vlak van te voren nog gestuiterd en gingen na de ervaring in stilte (onder de indruk) rustig in een rij staan.

Als ik zelf rust in mijn eigen Zijn, kan ik de ander beter laten en voel goed wat ik ervaar, denk en intuïtie me ingeeft.
Als ik niet rust in mijn eigen Zijn, trek ik me de dingen eerder persoonlijk aan en ga meteen over tot actie.

 

Evaluatie:
Bij het doceren van Training Sociale Vaardigheden ben ik zoekende geweest naar een manier om het belang van een gevoel van verbondenheid met anderen onder de aandacht te brengen bij jongeren, omdat dit onder andere zorgt voor rust en een goede manier van omgaan met elkaar. Deze cursus biedt precies de goede handvatten om deze verbondenheid en rust daadwerkelijk van binnenuit te ervaren, wat zo belangrijk is om ons gelukkig te voelen. Nu ik de cursus heb gevolgd, zou ik mij graag willen inzetten om deze methode met anderen te delen om deze rust en eenheid te kunnen herontdekken bij onszelf. Hartelijk dank daarvoor. Mijn complimenten voor jouw fijne en heldere wijze van lesgeven!

Heel fijn heb ik gevonden dat er oefeningen tussendoor zijn geweest die we ook samen hebben besproken. Verder heb ik die dag ervaren als een “echte” afsluitingsdag van de cursus: de cursus werd gezamenlijk afgerond. Je bent ook weer teruggeworpen op jezelf: “Hoe heb jij de cursus ervaren?”. Het geheel heb ik als opbouwend, explorerend, niet dwingend ervaren.

Ik heb met veel plezier deelgenomen aan deze zeer praktische cursus.
Alles klopte gewoon; goede lessen in een fijne ruimte, een prima begeleidend boek en een goede website. Ik heb er veel aan gehad voor mijzelf en ga voorzichtig 🙂  de lessen toepassen in m’n werk. Ik hoop dat nog heel veel kinderen (en volwassenen) met deze ontspanningsmethoden in aanraking komen. Mijn complimenten voor jouw fijne en heldere wijze van lesgeven!

De strekking was/ is met name dat het geheel in een no nonsence sfeer is gepresenteerd, geen hoogdravend gedoe,maar down to earth.

Geen geklets, maar gewoon doen! de eenvoud is volgens mij echt de grootste kracht hierin. En daarnaast heb ik je als een lief mens ervaren!

Vandaag ben ik door een directeur van een Basisschool hier in Santpoort gevraagd om na de zomervakantie bij de BSO beeldende vorming lessen te geven.
Ik heb verteld dat ik een cursus ‘onbeperkt ontspannen’ heb gedaan en de grotere gedachte erachter uitgelegd. En dat ik de noodzaak voel om daar iets mee te doen.
Ik mag zelf met een voorstel komen hoe vaak, hoe groot het groepje kinderen etc. Ik weet ieder geval dat ik met ze naar buiten wil en dan 3 oefeningen per keer in combinatie met beeldend werken. Dus ik geloof dat je volgend jaar officieel een nieuw federatielid kan verwelkomen. Leuk he?!

De cursus is een basis om op (weer) een andere manier aan jezelf te sleutelen om tot Jezelf te komen, Jezelf te (her-)ontdekken. De oefeningen zijn kort en meteen toepasbaar. Ja; dit heeft een extra impuls gegeven tijdens mijn weg om ontspannen te zijn en om in ontspannen toestand te blijven. Het geheel heb ik als opbouwend, explorerend, niet dwingend ervaren.

Wat ben ik blij dat ik nog twee bijeenkomsten mee kon doen. Het heeft me zoveel opgeleverd.

Wat vind ik het knap dat jij deze training hebt kunnen maken, en beschrijven. Het boek is duidelijk, toegankelijk en zo vol. Met vol bedoel ik dat er veel in staat. Zo ook je manier van les geven. Jij BENT het onbeperkt ontspannen! Heerlijk om te zien en te ervaren. Dat wat jij aangeeft in de les zie je als cursist eigenlijk voor je ogen gebeuren. Dat maakt het voor mij makkelijk om in een oefening te duiken. Ook je openheid over jouw eigen ervaringen vond ik leuk. Te horen dat jij vroeger een perfectionist was en dan te zien waar je nu bent! Dat geeft de burger moed.. 🙂

De oefeningen zijn in makkelijke woorden uit te leggen, maar voor de twijfelaars onder ons (waar ik mezelf onder schaar) geef jij de cursist veel vertrouwen dat het met die woorden wel goed komt op het moment zelf. Het oefenen tijdens de bijeenkomsten in kleine groepjes is spannend, maar erg helpend en leerzaam.

Het is mooi te ervaren hoe snel je middels een oefening ergens anders bent met je gedachten. Het bezig zijn met de oefeningen zorgt er bij mij voor dat ik de dingen bewuster doe en ervaar. Relativeren gaat me makkelijker af en volgens mij geniet ik meer. Of ik nu in stilte ben met mezelf of dat ik andere dingen doe. Ik hoop steeds meer te gaan ervaren dat ik die stilte eigenlijk altijd bij me heb en kan opzoeken. Door jou geloof ik dat het mogelijk is.

Als ik ontspannen ben kan de klant (in de zorg) ook veel makkelijker zeggen wat zij wil of niet en is ze zowiezo veel spraakzamer. En er is meer uitwisseling /contact. Als ik gespannen ben voelt zij zich  duidelijk niet op haar gemak en wacht gewoon tot het voorbij is.

Het gewaar-zijn van wat er in je gebeurt, zonder oordeel, geeft een gevoel van bij jezelf blijven of komen, waaruit een gevoel van eenheid en verbondenheid met anderen en met de ruimte om je heen kan ontstaan. Als je jezelf ervaart, kun je ook de ander ervaren. En kunnen zich ook ogenschijnlijke tegendelen opheffen.

Dank je wel Pia voor het ontwikkelen van een methode in deze tijd van verandering. Ik ben ook blij dat ik ‘onbeperkt ontspannen’ van je persoonlijk heb doorgekregen, met alle tips erbij. Een voorbeeld om voor ogen te houden.